Kruiden worden populair:
De laatste jaren is een stijgende belangstelling voor kruiden vast te stellen. Het gebruik van kruiden is nooit helemaal verdwenen, maar ze werden door de opkomst en de ontwikkeling van de farmaceutische industrie in de vergeethoek geduwd.
Deze hernieuwde belangstelling heeft zeker te maken met de algemene onvrede over de huidige geneeskunde. De berichten over de bijwerkingen en schadelijke gevolgen bij langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen heeft de mens ertoe aangezet om opnieuw naar kruiden te grijpen.
Kruidengeneeskunde:
Kruiden maken van in de oudheid deel uit van ons leven. Dit begint al van in het oude Egypte, daar vond men stenen met de beschrijving van de werking van planten. Ook bij de Romeinen ontdekte men de beschrijving van 600 planten. In de middeleeuwen ordonneert Karel De Grote het aanleggen van kruidentuinen.
Fytotherapie:
De kruidengeneeskunde heeft zich ontwikkeld door de eeuwen heen. De fytotherapie, het genezen door middel van planten, kan men hedendaags gaan aanleren in bepaalde alternatieve scholen.
Ik volgde een opleiding van 2 jaar voor herborist bij de Europese Academie voor complementaire gezondheidszorg te Gent. Daar leerden ervaren docenten mij het herkennen, determineren, bereiden van kruiden (maken van zalven, tincturen, hoestsiropen, maken van cosmetica), leren van de inhoudsstoffen van kruiden, aanleren van de geneeskracht voor bepaalde kwalen, enz...
Kennis:
Ik ben zéér tevreden met de leerstof die ik heb gekregen en ben er vast van overtuigd dat ik er menig mens kan mee helpen. Trouwens voor raad en kruidenadvies kan men steeds terecht bij "herboristerie het Maretakje".